Welkom op de website van Dansstudio Rick Schmitz

Over Rick Schmitz (biografie)

Geb. d.d: 24-07-1989
Geboorteplaats: Meers (Stein)
Woonplaats: Geleen
Onderneming: Dansstudio Rick Schmitz (2009)
Openings eerste locatie Dansstudio (2011)
Zalencentrum 't Plenkhoes (2018) 
Rick Schmitz Entertainment (2020)

Rick Schmitz is in 2003 begonnen met dansen op 13-jarige leeftijd. In 2009, op 20-jarige leeftijd, begon Rick zijn eigen dansschool en gaf hij 2 uur per week intensieve wedstrijdtrainingen. Ook werkte hij op diverse locaties in Nederland als freelance choreograaf. Door het grote succes van deze lessen heeft Rick besloten dat het tijd werd voor een eigen dansschool op een eigen locatie. Deze droom ging in vervulling op 1 november 2011.
Rick behaalde zelf als danser zowel nationale als internationale successen. Zo werd hij bij de nationale wedstrijden 4 keer Nederlands kampioen solo, 2 keer Nederlands kampioen duo en won Rick 8 keer de ranking beker (klassement winnaar). Ook danste Rick elke wedstrijd van zijn 8-jarige wedstrijdcarrière bij de categorieën solo boys, duo’s adults en small groups adults de finale.
Internationaal behaalde Rick met duo 3 keer de finale waaronder 1 keer de 1ste plaats op het EK samen met Jaromir Cremers, waardoor hij zich Europees kampioen mocht noemen. Dit was de 1ste keer dat een Nederlandse danser (en duo) een internationale titel behaalde op een IDO-wedstrijd, waardoor NOC*NSF Hiphop de status van topsport toekende.
Daarnaast behaalde Rick een 6e plaats met solo op het EK en stond hij met Small Group M.O.V.E in de finale van het EK en WK, waar ze op beide wedstrijden de top 3 behaalden. Hierdoor behoort Rick, samen met zijn mededansers van de groep M.O.V.E, tot de top 3 Crews van de wereld. Ook op de WK’s is Rick 8 jaar lang de beste Nederlander geweest in zijn categorie. Naast wedstrijddansen is Rick ook jurylid voor verschillende talentenjachten, de dansbond Limburg Danst, Dutch Dance Sports en de dansbond BRADO waar hij het Brabants Kampioenschap heeft gejureerd.

Naast zijn dansschool en de nationale/ internationale prestaties op wedstrijdgebied, is Rick ook actief op andere terreinen van de danswereld. Zo was hij te zien in de videoclip van Ziggy – Cry Murdah, verzorgde hij de opening van de nieuwe sporthal in Beek, heeft hij meerdere keren de opening gedaan voor de sportdag van het Franciscusoord in Valkenburg, Bedrijfsfeest van de Rabobank Westelijke Mijnstreek en heeft hij diverse keren gedanst bij het sportgala in Maastricht en tal van andere evenementen. Door zijn succes als danser en trainer behaalde Rick vaak de krant, radio, lokale en landelijke tv-zenders.
Rick werkt samen met het NJOY-project van de gemeente Beek en is werkzaam voor Ecsplore, Graaf Huyn College Geleen en Groenewald Stein. 

Buiten de gewone lessen, workshops en demo’s geeft Rick ook bijscholing en advies aan andere sport/dansdocenten met een eigen onderneming. Zelf heeft Rick veel lessen en opleidingen gevolgd in Kerkrade, Apeldoorn, Zutphen, Kalkar, Lorrach, Hamburg, Hannover, Londen, Orlando en New York.
Naast de lessen heeft hij ook vele workshops gevolgd in binnen- en buitenland, waaronder meerdere malen een danskamp in Lorrach (Duitsland) beter bekend op YouTube als Urban Dance Camp, een trainingsweek bij Monsters of Hiphop in Orlando (Amerika), lessen bij Broadways Dance Centre in New York (Amerika) en een trainingsweek bij The Pulse in New York (Amerika). Hier heeft Rick meegedaan aan een show in Amerika met meerdere Nederlandse dansers. Ook heeft hij deelgenomen aan een auditie voor een voorstelling voor de beste choreografen van de wereld. Hier is hij als enige Nederlander in zijn klasse doorgekomen en heeft hij mogen meedoen aan de show, die plaats vond naast Broadway, onder leiding van Ashley Wells.
Op 19-jarige leeftijd behoorde Rick tevens tot één van de eerste Zumba-instructeurs van Nederland en de eerste van Limburg.

Door bovengenoemde prestaties heeft Rick op 18-jarige leeftijd een handtekening mogen zetten in het Gulde Boek van de Gemeente Beek. Dit alles maakt Rick een gewaardeerd danser, choreograaf en collega in en rondom Nederland.

In November 2018 is Rick samen met zijn schoonzus Samantha Schmitz, eigenaar geworden van Zalencentrum 't Plenkhoes.

Zalencentrum 't Plenkhoes is dan ook de nieuwe locatie waar de dansschool is gevestigd.


In de zomer van 2020 (tijdens de corona lockdown) is Rick begonnen met zijn 3e bedrijf Rick Schmitz Entertainment waar samen gewerkt wordt met de dansschool en 't Plenkhoes voor het organiseren van feestjes, disco's,  lasergamen, dansworkshops, thema's, schminken, glitter tattoos  en kinderanimatie.


Wedstrijden Hoogst behaalde plaatsen
Nederlandskampioen Solo 4x Nederlandskampioen
Nederlandskampioen Duo 2x 1ste plaats Nederlandskampioen Duo
Nederlandskampioenschappen Team 2e Plaats
Rankingkampioen Solo 4x Solo
Rankingkampioen Duo 3x Duo
Rankingkampioen Team 1x Team M.O.V.E.
Europese Kampioenschappen Duo 1ste plaats, Europeeskampioen Duo
Europese Kampioenschappen Team 3e Plaats Finalist
Wereldkampioenschappen Solo 7e Plaats, beste Nederlander
Wereldkampioenschappen Team 3e Plaats Finalist
Wereldkampioenschappen Productie 4e Plaats Finalist
Open Nederlandse kampioenschappen Solo 4e Plaats (3x beste Nederlander)
Open Nederlandse kampioenschappen Team 2e Plaats
Open Deense kampioenschappen 4e Plaats Finalist (beste Nederlander)
Open Deense Kampioenschappen Duo 1ste Plaats Open Deens Kampioen
Opleidingen/Cursussen Locatie
Zumba Basic Hamburg, Duitsland
Zumba Basic 2 Londen, Engeland
Zumba Aqua Orlando, Amerika
Zumba Toning Orlando, Amerika
Zumba Gold Orlando Amerika
Zumba Kids Apeldoorn, Nederland
Strong by Zumba Apeldoorn, Nederland