Over Rick Schmitz (biografie)

Geb. d.d: 24-07-1989
Geboorteplaats: Meers (Stein)
Woonplaats: Geleen
Onderneming: Dansstudio Rick Schmitz (sinds 2009)
Opening eerste locatie Dansstudio (sinds 2011)
Zalencentrum 't Plenkhoes (sinds 2018) 
Rick Schmitz Entertainment (sinds 2020)
Ds Rick Schmitz Selectiegroep (sinds 2022)
Ds Rick Schmitz Wedstrijd Crew (sinds 2022)
VV Dansstudio Rick Schmitz (sinds 2023)

Rick Schmitz is in 2003 begonnen met dansen op 13-jarige leeftijd. In 2009, op 20-jarige leeftijd, begon Rick zijn eigen dansschool en gaf hij 2 uur per week intensieve wedstrijdtrainingen. Ook werkte hij op diverse locaties in Nederland als freelance choreograaf. Door het grote succes van deze lessen heeft Rick besloten dat het tijd werd voor een eigen dansschool op een eigen locatie. Deze droom ging in vervulling op 1 november 2011.
Rick behaalde zelf als danser zowel nationale als internationale successen. Zo werd hij bij de nationale wedstrijden 4 keer Nederlands kampioen solo, 2 keer Nederlands kampioen duo en won Rick 8 keer de ranking beker (klassement winnaar). Ook danste Rick elke wedstrijd van zijn 8-jarige wedstrijdcarrière bij de categorieën solo boys, duo’s adults en small groups adults de finale.
Internationaal behaalde Rick met duo 3 keer de finale waaronder 1 keer de 1ste plaats op het EK samen met Jaromir Cremers, waardoor hij zich Europees kampioen mocht noemen. Dit was de 1ste keer dat een Nederlandse danser (en duo) een internationale titel behaalde op een IDO-wedstrijd, waardoor NOC*NSF Hiphop de status van topsport toekende.Daarnaast behaalde Rick een 6e plaats met solo op het EK en stond hij met Small Group M.O.V.E in de finale van het EK en WK, waar ze op beide wedstrijden de top 3 behaalden. Hierdoor behoort Rick, samen met zijn mededansers van de groep M.O.V.E, tot de top 3 Crews van de wereld. Ook op de WK’s is Rick 8 jaar lang de beste Nederlander geweest in zijn categorie. Naast wedstrijddansen heeft Rick ook meegedaan aan battle in de Melkweg in Amsterdam en inde Fenix in Sittard.
Rick is ook jurylid voor verschillende talentenjachten, de dansbond Limburg Danst, Dutch Dance Sports en de dansbond BRADO waar hij het Brabants Kampioenschap heeft gejureerd.

Rick is gescout geworden voor het theaterproject: Get It Together, waarmee hij door Nederland heeft getoerd.Naast zijn dansschool en de nationale/ internationale prestaties op wedstrijdgebied, is Rick ook actief op andere terreinen van de danswereld. Zo was hij te zien in de videoclip van Ziggy – Cry Murdah, verzorgde hij de opening van de nieuwe sporthal in Beek, heeft hij meerdere keren de opening gedaan voor de sportdag van het Franciscusoord in Valkenburg, Bedrijfsfeest van de Rabobank Westelijke Mijnstreek en heeft hij diverse keren gedanst bij het sportgala in Maastricht en tal van andere evenementen. Door zijn succes als danser en trainer behaalde Rick vaak de krant, radio, lokale en landelijke tv-zenders.
Rick werkt samen met het NJOY-project van de gemeente Beek en is werkzaam voor Ecsplore, Graaf Huyn College Geleen en Groenewald Stein. 

Buiten de gewone lessen, workshops en demo’s geeft Rick ook bijscholing en advies aan andere sport/dansdocenten met een eigen onderneming. Zelf heeft Rick veel lessen en opleidingen gevolgd in Kerkrade, Apeldoorn, Zutphen, Kalkar, Lorrach, Hamburg, Hannover, Londen, Orlando en New York.
Naast de lessen heeft hij ook vele workshops gevolgd in binnen- en buitenland, waaronder meerdere malen de European Dancecamp in Lorrach (Duitsland) beter bekend op YouTube als Urban Dance Camp Europe, een trainingsweek bij Monsters of Hiphop in Orlando (Amerika), lessen bij Broadways Dance Centre in New York (Amerika) en een trainingsweek bij The Pulse in New York (Amerika). Hier heeft 


Rick meegedaan aan een show in Amerika met meerdere Nederlandse dansers. Ook heeft hij deelgenomen aan een auditie voor een voorstelling voor de beste choreografen van de wereld. Hier is hij als enige Nederlander in zijn klasse doorgekomen en heeft hij mogen meedoen aan de show, die plaats vond naast Broadway, onder leiding van Ashley Wells.
Op 19-jarige leeftijd behoorde Rick tevens tot één van de eerste Zumba-instructeurs van Nederland en de eerste van Limburg.

Rick heeft meegedanst in de theatervoorstellingen van:
Creadance Stein in het Maasland centrum in Elsloo.
Wensink Dancemasters in Orpheus theater in Apeldoorn
Dance Masters Madson Club in de Maaspoort Venlo
en in zijn eigen theatershow in de Asta in Beek

Door bovengenoemde prestaties heeft Rick een handtekening mogen zetten in het Gulde Boek van de Gemeente Beek. Dit alles maakt Rick een gewaardeerd danser, choreograaf en collega in en rondom Nederland.

In November 2018 is Rick samen met zijn schoonzus Samantha Schmitz, eigenaar geworden van Zalencentrum 't Plenkhoes.

Zalencentrum 't Plenkhoes is dan ook de nieuwe locatie waar de dansschool is gevestigd.


In de zomer van 2020 (tijdens de corona lockdown) is Rick gestart met Rick Schmitz Entertainment waar samen gewerkt wordt met de dansschool en 't Plenkhoes voor het organiseren van feestjes, disco's,  lasergamen, dansworkshops, thema's, schminken, glitter tattoos  en kinderanimatie. (www.rickschmitzentertainment.nl)

In 2022 is Rick begonnen met de Ds Rick Schmitz Selectiegroep en de Ds Rick Schmitz Wedstrijd Crew.
Bij de selectiegroep worden de dansers begeleid en opgeleid tot wedstrijd dansers. Hier krijgen ze dansers extra aandacht voor de foundations van diverse hiphop dansstijlen en wedstrijd vaardigheden.
Bij de Wedstrijd crew kun je deelnemen aan wedstrijden zowel landelijk als internationaal.
Wij dansen bij de dansbond UDO en zijn met de wedstrijd crew Nederlands, Belgisch en Europees kampioen geworden. Op de wereldkampioenschappen wisten we een prachtige 3e plaats te behalen.

Wedstrijden Hoogst behaalde plaatsen
Nederlandskampioen Solo 4x Nederlandskampioen
Nederlandskampioen Duo 2x 1ste plaats Nederlandskampioen Duo
Nederlandskampioenschappen Team 2e Plaats
Rankingkampioen Solo 4x Solo
Rankingkampioen Duo 3x Duo
Rankingkampioen Team 1x Team M.O.V.E.
Europese Kampioenschappen Duo 1ste plaats, Europeeskampioen Duo
Europese Kampioenschappen Team 3e Plaats Finalist
Wereldkampioenschappen Solo 7e Plaats, beste Nederlander
Wereldkampioenschappen Team 3e Plaats Finalist
Wereldkampioenschappen Productie 4e Plaats Finalist
Open Nederlandse kampioenschappen Solo 4e Plaats (3x beste Nederlander)
Open Nederlandse kampioenschappen Team 2e Plaats
Open Deense kampioenschappen 4e Plaats Finalist (beste Nederlander)
Open Deense Kampioenschappen Duo 1ste Plaats Open Deens Kampioen
Opleidingen/Cursussen Locatie
Zumba Basic Hamburg, Duitsland
Zumba Basic 2 Londen, Engeland
Zumba Aqua Orlando, Amerika
Zumba Toning Orlando, Amerika
Zumba Gold Orlando Amerika
Zumba Kids Apeldoorn, Nederland
Strong by Zumba Apeldoorn, Nederland